תאונות עבודה בישראל: סיכום שנת 2019
עוד שנה קשה בתחום תאונות העבודה עברה על ישראל ב-2019 – שנה שלצערנו התעלתה מבחינת מספר ההרוגים על רבות מקודמותיה. ענף הבנייה אחראי לכמעט מחצית מהתאונות הקטלניות, וזהו הזמן לעשות חשבון נפש, כדי לשנות את התמונה ב-2020.
שנת 2019 תיזכר לדיראון עם 84 הרוגים בתאונות עבודה בישראל – השנה הגרועה ביותר בשני העשורים האחרונים מבחינת מספר אבדות בנפש בתאונות עבודה. יותר ממחצית ההרוגים היו בענף הבנייה, ובו התרחשו כ-48% מהתאונות הקטלניות, וזאת על אף שהוא מעסיק רק פחות מ-8% מכלל העובדים במשק.
תאונות בניין מסך כל התאונות
קו לעובד ספרו בשנת 2019 סך של 47 הרוגים בתאונות עבודה בבניין, ו-197 פצועים, מהם 24 פצועים קשה. נכון, הסיבות לתאונות מגוונות ואינן דווקא בתחום המנופים, אך הדו"ח מציין כי הסיבות העיקריות לתאונות עבודה בישראל הן פגיעה בנפילה מגובה (כשליש מכלל התאונות), ובחמישית מכלל התאונות העובד נפגע על ידי עצם במישור (תאונת רכב כבד) או נפילת עצם מגובה (כפי שעלול לקרות בתאונות מנוף). אנו גם יודעים, כפי שפורסם כאן באתר לאחרונה, שנתוני התאונות המפורסמים הם רק קצה הקרחון – רוב המקרים של "כמעט תאונות" אינם מדווחים, אינם משמשים להפקת לקחים. כל תאונה קטלנית, וכן פציעה, היא טרגדיה. לכן במיוחד כשהעבודה כוללת כלים כבדים כמנופים ועגורנים, המניפים בעצמם משאות כבדים ביותר לגובה רב, השמירה על בטיחות היא חיונית והכרחית.
מה הלאה?
בדו"ח מינהל הבטיחות בזרוע העבודה צוינו מספר פעולות שננקטו על ידם למען הקטנת תאונות העבודה במנופים ובעגורנים, בעיקר על ידי הגברת אכיפה ופיקוח, למשל: הוראת בטיחות בעבודה שנכנסה לתוקף במאי 2019 המחייבת מפעיל עגורן לשאת רישיון ומחייבת את מנהל העבודה לאמת את זהותו ופרטי הסמכתו של העגורנאי (מפעיל העגורן / המנופאי). כמו כן, הוקם מאגר ממוחשב לצורכי אימות של מפעילי עגורנים מורשים, היתה חקיקה בנוגע להעסקת מפעילי עגורנים דרך חברות כוח אדם ייעודיות, וכן הוגדל מספר בודקי המנופים ל-21 (כמעט כפול ממספרם לפני שנתיים).
ועדיין, יש עוד הרבה לעשות. כאמור, לא ניתן להפריז בהקפדה על בטיחות בעת עבודה עם עגורן ומנופים – וגם אתם יכולים לעשות את המיטב למען הגברת הבטיחות בעבודה ושיפורה ולמניעת האסון הבא.
מהזווית של זום אפ
חברת זום אפ מנסה לסייע בצמצום הנתונים בקשים המאפיינים את אתרי הבנייה בישראל. מצלמת עגורן היא פתרון יעיל אותו אנו מציעים לקבלנים וחברות בנייה בישראל. מצלמת מנוף כזו אמורה לסייע רבות למפעיל המנוף, לאתת ולעובדי השטח באתר הבנייה – הגברת הבטיחות והגברת היעילות של כלל עובדי האתר.