האם מצלמות העגורן הפכו לעיניים של המנופאי?
מצלמות עגורן צריח שמות סוף לבעיית שדה הראייה המוגבל של המנופאי!
בשנים האחרונות התרחב הביקוש למצלמות מנוף באתרי הבנייה ויותר ויותר מנהלי אתרים ומהנדסים בוחרים להתקין מצלמות עגורן צריח, למה? כי התקנת מצלמות מנוף, פותרת להם את בעיית ה"השטחים המתים" ושדות הראייה הלקויים. התוצאה הישירה היא העלאת רמת הביטחון והבטיחות של צוות האתר, מניעת תאונות עבודה, הגדלת תפוקת המנופאי והסוף לצורך באתתים.
מתי מתרחש מצב של "שטח מת"?
במצבים רבים המנופאי מתקשה לראות בזוית ישרה והרמת מטען והורדתו יכולה להפוך לפעולה מסובכת ומסוכנת. תאונות עבודה מתרחשות לא אחת מסיבה זאת, אשר היה ניתן למנוע אם זווית הראייה של המנופאי היתה משתפרת. מצבים נוספים שבהם נתקל המנופאי בשדה ראייה לקוי, מתרחשים במעבר בין שטחים מוארים לבין שטחים מוצלים ואפילו חשוכים לחלוטין, כגון פיר מעלית, חדרי מדרגות או עקב מזג אוויר מעונן. במקרים אלו ייתכן כי המנופאי כלל לא יראה דבר. התוצאה היא ריבוי הנפות "עיוורות", שמעכבות את העבודה באתר ומסכנות את צוות הקרקע.
איך פותרת מצלמת עגורן צריח את הבעיה?
מערכת זום אפ החלה לפעול באתרי הבנייה בארץ בשנים האחרונות, בין היתר במטרה לפתור את בעיית השטחים המתים. למשל, כשמצלמת העגורן מגיעה לשטח מוצל, חשוך או מעונן, היא קובעת ומכוונת אוטומטית את כמות האור, כך שהמנופאי מקבל תמונה ברורה של השטח. היתרון הגדול של מצלמות המנוף הן היכולת של המנופאי לשנות את הזום של המצלמה. הוא יכול לקרב את הזום לשטח בעת הורדת האנקול ואילו בעת ההרמה, להרחיק אותו, על מנת לקבל תמונה רחבה יותר. במצלמת זום אופטי 36 השליטה נתונה בידיו ויכולה להשתנות בכל רגע לפי החלטתו. טווח הזום האופטי מאפשר קבלת תמונת מצב רחבה ביותר.
כיצד עובד המנופאי עם מצלמת זום אפ?
למעשה, המצלמה עובדת עבור המנופאי והפעלתה פשוטה מאוד. מערכת זום אפ מותקנת בשתי נקודות, האחת כוללת מצלמה והשנייה מסך צפייה. בניגוד למצלמות על וו הרמה, מצלמת זום אפ, הפועלת על אנרגיה סולרית, מותקנת על עגלת העגורן, מה שמאפשר לה להעביר באופן בלעדי תמונה רחבה של השטח למנופאי, גם כאשר האנקול יורד למטה. מסך הצפייה בשידורי המצלמה נמצא בתוך תא המנופאי, והיא משדרת אליו ישירות. על מנת לשנות את הזום במצלמת המנוף, לצמצם או להרחיב את התמונה, המנופאי משתמש בשלט רחוק קל להפעלה. באופן זה, מערכת זום אפ מאפשרת לו לבצע את ההנפות בדייקנות, להימנע מהנפות עיוורות ולשמור על בטיחותם של אנשי צוות הקרקע באתר.
האם מצלמת מנוף מצריכה כח אדם נוסף להפעלתה?
לא. עד לכניסתה של מערכת זום אפ לאתרי בנייה, הפתרונות לשדות ראייה מוגבלים ושטחים מתים, היו הקצאת כח אדם, שלמעשה שימש כעיניים של המנופאים על הקרקע. המינימום הנדרש לכח אדם זה כולל שני תפקידים, האחד אתת בשטח הפריקה, שמסמן למנופאי את מיקום ההורדה באמצעות נפנופי ידיים ומכשיר קשר והשני אתת האחראי להיות בקשר עין עם המנופאי בזמן ההנפה. ישנם אתרים שבהם הוצבו גם מפקח ואתתים נוספים. מצלמת המנוף חוסכת את כל כח האדם האמור והיא מופעלת על ידי המנופאי בלבד, ללא תלות באתתים, שממילא לא פתרו את בעיית מגבלות שדה הראייה של המנופאי, מסיבות כאלו ואחרות, ביניהן בעיות תקשורת בין האתתים עצמם ובינם לבין המנופאי ועד לבעיות התמקצעות של האתתים.
מצלמת מנוף ומצלמת עגורן צריח הצליחו להוכיח כי הן פתרון אולטימטיבי לבעיית השטחים המתים ושדה הראייה המוגבל באתרי הבנייה אבל זו לא הסיבה היחידה שבגינה הן נכנסו לשימוש מוגבר באתרים. מנהלי האתרים יודעים כי הערכים הנוספים של מצלמות זום אפ, מעבר להיותן עיניים למנופאי, הם גם בחסכון בכח אדם שיכוון אותו מהקרקע, צמצום בלאי של המנוף שנגרם עקב הנפות עיוורות, חסכון בזמן ושעות עבודת המנופאי ומניעת תאונות ונזקים.