מצלמות עגורן או רחפנים?
מסתבר שיש אלטרנטיבה טובה יותר לצילום ותיעוד האתר לצרכי פיקוח ובטיחות!
המדינה מיהרה להכריז שבשנת 2017 יוכנסו לשימוש רחפנים, לצרכי אכיפה באתרי בנייה אלא שהדרך עוד ארוכה והפתרון האולטימטיבי לצילום אתרים יכול להגיע דווקא ממצלמות מנופים המותקנות על עגלת המשא של העגורן (Trolley)
הפטנזיה על רחפנים נשמעת טוב על הנייר אבל לא בהכרח מעשית בשטח. מצלמות העגורן, בתוספת הקלטה ומצלמות על עמוד התורן, יכולות להיות הפתרון היעיל ביותר לתיעוד מלא של האתר.
18 פקחים על 13 אלף אתרי בנייה
בתור התחלה יש לציין שיזמים, קבלנים, מהנדסים ומנהלי אתרי בנייה לא צריכים לחכות ל"אח הגדול", שיבוא לצלם אותם בכדי להבטיח אכיפת נהלי בטיחות באתר. הם הראשונים שמעוניינים לייצר אמצעי אכיפה, למנוע את האסון הבא ולייעל את העבודה באתר. בינואר 2017 הכריז שר הרווחה, חיים כץ, שהאחריות לפקחי הבנייה עברה ממשרד הכלכלה למשרדו וכי יצא מכרז להפעלת רחפנים. הסיבה להצהרה היתה 47 הרוגים באתרי בנייה בשנת 2016, לצד מחסור בפקחים, כאשר הטריגר המרכזי להצהרה היה אסון החניון בתל אביב. על פי הנתונים שפורסמו דאז, המדינה מעסיקה כ- 18 פקחי בנייה על כ- 13 אלף אתרים!
מי לא מאמין ברחפנים?
הקבלנים לא קיבלו בעין יפה את ההצהרה על הרחפנים וטוענים שהיא לא ישימה אבל הטכנולוגיה לרחפנים מהסוג הנדרש קיימת ולכן, רגע לפני שיציפו את המדינה ברחפנים, הוכרז על פיילוט, שמטרתו לצלם ולתעד כשלים ועבירות בטיחות ולהעביר אותם לחדר בקרה. להפעלת הרחפן אגב, נדרש כח אדם, כך שלא מדובר על פתרון שיהווה תחליף להעסקת כח אדם נוסף לפקחים. גם לאחר הצילום והתיעוד, הדרך לאכיפה עוד ארוכה. יש צורך באיוש חדר הבקרה, תהליכי צפייה, פיקוח ולבסוף אכיפה. הפיילוט, שהיה אמור לצאת לדרך בחודש מרץ ולכלול 100 אתרים בהשקעה של כ- 5 מיליון שקלים, גרר זעם רב גם מצדם של פקחי הבנייה, שאיימו מצדם לפתוח בעיצומים. שאלה נוספת שעמדה לדיון, היא העלות מול התועלת בהפעלת הרחפן. בעוד המחלוקות בנושא הרחפנים נמשכות, קיים פתרון מעשי, שיכול לשרת את הקבלנים ואת משרד הרווחה, בתועלת גבוהה בהרבה ובעלות נמוכה.
מצלמות מנוף בשירות האתר
בין אם קבלנים יהיו מחוייבים לתעד את המתרחש באתר ובין אם הם יעשו זאת על דעת עצמם לצרכי בטיחות והתייעלות, ניתן לתעד כל רגע באמצעות מצלמת המנוף, שבתוספת טכנולוגיה מתאימה יכולה לספק גם הקלטה. כיום ניתן אף לעבות את מערך המצלמות, בתוספת ארבע מצלמות על תורן העגורן, אחת מכל צד, פעולה שתהיה יעילה בהרבה מהרחפן ותאפשר לכל הגורמים הרלבנטיים לקבל צילומים מלאים מהאתר, כולל תיעוד כשלים. ובנוסף לתעד גניבות, התקדמות הבנייה והפרוייקט. כאמור, הראשונים שיש להם אינטרס לשמור על ביטחונם של העובדים והתייעלות העבודה הם הקבלנים עצמם, זאת לצד יתרונות נוספים שצילומי אתר יכולים לספק, בזכות "עין נוספת" וטכנולוגית, שמצטרפת לכח האדם בשטח. בסופו של דבר מדובר גם בחיסכון בזמן והגדלת התפוקה.
מצלמות עגורן מספקות מערך ראייה שלם
הטכנולוגיות של מצלמות העגורן הן מהיעילות והמתקדמות ביותר ונועדו במקור לתת מענה למנופאים, אשר מתקשים לראות מהתא את המתרחש למטה, במיוחד בשטחים מתים או תנאי מזג אוויר חשוכים אבל לא רק. כל שיטת האתתים והמפקח על האתת, שמתקשרים באמצעות שפת גוף ומכשיר קשר עם המנופאים, הוכחה כמסוכנת ולא יעילה, בין היתר בשל ריבוי ההנפות העיוורות. מצלמות מנוף, שמותקנות על הצריח ומשדרות לתוך תא המנופאי, מאפשרות לו שדה ראייה מלא, כולל פעולות זום אופטי רציף מלא X36 אין ואאוט ושליטה מלאה של המנופאי. בנוסף, המצלמות נותנות פתרון מעולה לבעיית שטחים מתים ומקומות מוסתרים, כגון פירים של מעליות וחדרי מדרגות. היכולת לשדר למנופאי תמונה רחבה באיכות מעולה, מכל מקום באתר ובכל תנאי מזג אוויר, הופכות אותן לאלטרנטיבה מצויינת גם למטרות פיקוח, הן פנימי והן חיצוני.
טכנולוגיית הקלטה מתקדמת, ללא צורך במפעיל
תוספת טכנולוגיה חדישה למצלמת המנוף, תייתר את הצורך בכח אדם נוסף, כפי שמחייב הפעלת רחפן למשל. השידור הוא בלתי מוגבל בזמן והמצלמה לא מצריכה הטענה, מאחר ובניגוד לרחפן, היא פועלת על אנרגיה סולרית.
כל מה שצריך הוא להוסיף את הטכנולוגיה הקיימת, שתאפשר למנהל האתר לצפות בתמונה בו בזמן עם המנופאי, באמצעות שידורים המבוססים על האינטרנט.
כמו כן, כאמור, ניתן להוסיף למצלמת העגורן ארבע מצלמות נוספות על עמוד תורן העגורן, שיתעדו און ליין את המתרחש בכל רחבי האתר, צילומים יעילים יותר מרחפן, שאינם מהווים סכנה בטיחותית, הטמונה בהפעלת רחפן מעל אתר.
יחד עם זאת, יש לציין, שבדומה לשאר הפתרונות המוצעים, מערכת מצלמות איננה תחליף או מוצר בטיחותי אלא מוצר משלים, שמסייע לעמוד בתקנות הבטיחות. מבחינת הרגולטור, משרד הרווחה וגורמי האכיפה, אין ספק שקבלנים ישתפו פעולה כאשר יתבקשו להעביר תיעודים ומשרד הרווחה אף צריך לשקול לחייב התקנת מצלמות מנוף בכל אתר ולהשית את ההוצאה על היזמים והקבלנים, ובכך לחסוך עלויות של מיליוני שקלים הכרוכים בפיילוט הרחפנים וממומנים על חשבון משלמי המיסים.